Home hippe kinderkleding Een meer duurzame mode

Een meer duurzame mode

0
Een meer duurzame mode

Mode is natuurlijk een glamoreuze wereld. Van prachtige modellen die dure kledingstukken over de catwalk lopen, tot chique winkels zoals in de Kalverstraat waar designerkleding voor hoge prijzen wordt verkocht, mode is luxueus. Elk jaar zijn er ook nieuwe jonge getalenteerde ontwerpers die hun naam proberen te maken in de modewereld. De modewereld is keihard en er is veel concurrentie. Tegelijkertijd zijn er ook veel problemen in de modewereld. Dit heeft voornamelijk te maken met kleding die niet duurzaam en werknemer vriendelijk wordt geproduceerd. Er zijn nu ook jonge ontwerpers die daar verandering proberen in te brengen. In dit artikel bespreken we de weg naar een duurzame mode.

De 2 grote problemen

De kledingindustrie is wereldwijd ontzettend groot. En kleding wordt meestal in landen zoals China geproduceerd en daarna de hele wereld over getransporteerd. De kledingindustrie is de op een na meeste vervuilende industrie ter wereld. Zo’n 10 procent van de wereldwijde CO2 uitstoot wordt gecreëerd door de kledingindustrie en snel wisselende modetrends zorgen ook voor gigantisch veel afval. Er wordt alleen al in Nederland elke jaar 235 miljoen kilo aan textiel weggegooid. Ook het watergebruik in de kledingindustrie is gigantisch.

Maar niet alleen de milieuvervuiling en onvriendelijkheid is een probleem. Ook de erbarmelijke werkomstandigheden in de landen waar veel toch dure designkleding wordt geproduceerd is een groot probleem in de modewereld. Grote kledingmerken die heel erg hoog in de mode rangorde staan als het ware, hebben fabrieksomstandigheden voor bijvoorbeeld kinderarbeid voorkomt, gevaarlijke omstandigheden zijn en de lonen sowieso extreem karig zijn. Dit probleem wordt al langer aangekaart maar er is nog weinig verandering vooralsnog betrekkende het productieproces van de modewereld.

Het goede voorbeeld

Gelukkig zijn er wel jonge modebedrijven die een beter voorbeeld geven. Een schoenenbedrijf dat zich heel erg bewust is op milieubewuste en werknemer vriendelijke productie, is Veja. Het Veja merk is opgericht in 2003 toen twee Franse designers vonden dat het tijd was voor verandering. Ze gebruiken uitsluitend biologisch katoen en ze houden het productieproces nauwlettend in de gaten. Ze zorgen er zowel voor dat de schoenen volledig milieuvriendelijk worden geproduceerd en dat de werknemers veilig en goed betaald kunnen werken. De Veja sneakers dames zijn stoer maar toch vrouwelijk. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van witte kleuren met het logo als accent. De sneakers zijn beschikbaar op vanarendonk.nl